2017. október 26., csütörtök

Be van jegyezve

Korábban már volt szó a marketingről, úgyhogy most beszéljünk azokról a lépésekről, amelyek nem igazán vannak kedvező hatással arra, hogy komoly, valós követőket szerezz magadnak. Melyek azok a dolgok, amik miatt nem tudod megnyerni magadnak az olvasókat, riasztóan hatnak, sőt, nem keltesz szimpátiát általuk? Tény, hogy vannak rossz döntések marketing-szempontból, amik visszatarthatnak téged attól, hogy elérd a kitűzött célt. Azt hiszem, a legtöbb blogger fel tudna sorolni jó párat, amibe belefutott, akár saját tapasztalat, vagy esetleg mint olvasó, más blogokon.





Tegyük tisztába azt is, hogy követő és követő között is van különbség. Vannak a passzív követők, akik hirtelen felindulásból mindenhova feliratkoznak; aztán vannak, akik divatból csatlakoznak az oldaladhoz, esetleg a cuki macskás képek miatt, amiket megosztasz a Facebookon; és van az értő közönség. Ha komolyan gondolod az írást, akkor neked ez utóbbira van szükséged.


A blogodat a következőképpen nevezed el: "Kis Virág hivatalos oldala".
Értem én, hogy jól hangzik és jól is mutat így a fejléceden. Írással foglalkozol, ez is rendben van. De nem árt a szakmával szemben egy kis alázat, amíg nem tettél le valamit az asztalra. Arról nem is beszélve, hogy nem fognak komolyan venni, és inkább válsz nevetség tárgyává.

Kiadott könyv látszata
Kiírod, hogy megjelent a könyved, ami csak annyit takar, hogy csináltál hozzá borítót és az interneten publikáltad. Annak látszatát kelted, hogy hamarosan megjelenik a könyved, tárgyalsz egy kiadóval. Mindezt ügyesen, igényesen elhelyezve az oldalsó sávban, amit a nagyoktól lestél el. Hidd el, egy gyakorlott szemnek azonnal fel fog tűnni, hogy nem valós tény, amit közölsz.

Lejárató kampány, "majd én megmondom, hogyan kell írni"
Ne mások kárán akarj felkapaszkodni. Mindenki követ el hibát, mindenki volt kezdő és mindenkinek van néhány jó tanácsa arra, hogyan is kell igazából írni. Viszont nem éppen etikus magatartás, amikor más bloggerekre utalgatva, nyíltan vagy burkoltan célozgatva mondod meg a tutit, mert te sokkal, de sokkal jobban tudod, hogy mi a jó. Ne személyeskedjünk. Még burkoltan se.

A közösségi oldalakon linkeled az új fejezeteket
Ezzel nincs is semmi baj, ha jól csinálod. De ne csak a linkeket oszd meg, másolj be egy kevés, ámde figyelemfelkeltő tartalmat is az adott részből. Tölts fel hozzá képet, ami felkelti az érdeklődést. Egyetlen linkre kevesen fognak késztetést érezni, hogy rákattintsanak, tedd egy kicsit eladhatóbbá!

Vendégírók és hasonlók
Azt a látszatot kelti, hogy te magad nem tudod feltölteni tartalommal a saját blogodat. Tehát mégsem lehet komolyan venni az írói szándékodat. Nincs időd, ihleted, témád. Ugyan ez a helyzet, mikor a nemrég indult blogodon kihirdeted, hogy szívesen fogadsz más íróktól regényeket, novellákat. Persze, mert még nem rendelkezel elég saját írással? Gondolod, vonzó lehet másoknak, hogy sok írás van a blogon, viszont éppen a sajátodról tereled el a figyelmet, miközben éppen az a célod, hogy ezek az amatőr írók a te követőddé váljanak? Ez pont az, aminek látszik: erőlködés.

"Szegény én" üzenetek
Ez a rész most annyira nem sikerült jól - kezdetű postok. Ha már te magad ítélkezel az írásod fölött, akkor miért várod, hogy elolvassák? Kijelentetted, hogy nem jó, nem is lesznek kíváncsiak rád, legfeljebb a hozzád közelálló "barátok", akik a szemedbe hazudva bizonygatják, hogy mégis mennyire jó vagy. Tényleg azt akarod, hogy csak szánalomból olvassanak? Ennyire kell a figyelem? Akkor inkább ne írással foglalkozz, hanem légy divatblogger és építsd a követői táborodat Instagramon.

Megosztások
Egy barátnőm írása... A párom versei... kezdetű bejegyzések. Bennem mindig felmerül, hogy akarja X.Y. építeni írói karrierjét, ha nem önmaga van jelen a közösségi oldalon és nem ő maga osztja meg az írásait. Ha Facebookon látok megosztásokat, az rendben van, mert ott van az író eredeti bejegyzése, és látom, hogy hiteles a forrás. De amikor molyon látom ezt, felébred bennem a kétely. Kedves író jelöltek, a moly.hu-n és hasonló oldalakon érdemes, ha ti magatok vagytok a karcok mögött, ne romboljátok a saját hitelességeteket, hogy egy barátnő, vagy egy házastárs mögé bújtok el. Értem én, hogy segíteni akarnak, de ez a ti utatok, nektek kell bejárni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt tartalom

Be van jegyezve

Korábban már volt szó a marketingről , úgyhogy most beszéljünk azokról a lépésekről, amelyek nem igazán vannak kedvező hatással arra, hogy ...

Népszerű bejegyzések